Speeddaten op de Bis-beurs

Wat is het grootste punt waarop je vastloopt in je interieurproject? Met die vraag startten we het gesprek met de inschrijvers op onze Bis-adviestand. Hun antwoord was voor ons brein het startschot om het beste advies te formuleren in, jawel, 20 minuten per project. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen adviseren, had de Bis-beurs een strakke timing vastgelegd.

Of we in die korte tijd het verschil konden maken en hoe we dit ervaarden, lees je later in deze post. Eerst delen we graag wat ons opviel in de veranderende interieurmarkt voor particuliere (ver)bouwers:

Wordt materialen kiezen makkelijker?

Terrazzo, hout en beton doen het nog steeds goed. Zelfs visgraat-parket heeft het brede publiek bereikt en alle schroom is verdwenen tov tegelparket. Materialen die aantrekkelijk zijn omdat ze makkelijk zijn in onderhoud of budgettair beter voor onze portemonnee,  zijn nu beschikbaar in bijna elke “look”. Kiezen lijkt zo makkelijker, maar pas op dat je niet te veel compromissen maakt. Hou het bij één van deze “look”-materialen en ga er niet meerdere combineren. Dan wordt je eindresultaat echt te on-echt.

Meermaals kregen we ook de vraag waar je best de scheidingslijn legt wanneer je twee vloermaterialen combineert. Zorg in dat geval dat je een plan hebt. Zo is het voor ons gemakkelijk om een logische, ruimtelijke lijn te trekken. Heb je keuze, dan kan de sfeer die je wil creëren door de zonering vaak de doorslaggevende factor zijn.

Authentieke materialen verdwijnen vaker bij renovaties

Ditt Huis heeft een voorliefde voor authentieke materialen omdat ze eigenheid en warmte toevoegen. In veel van de projecten zagen we dat net die elementen verdwijnen onder de grove borstel van isolatie & energienormen.  De oude, houten visgraatvloer moet wijken voor de vloerisolatie; de plafondmoulures worden weggestoken achter een strak, vals plafond zodat de ventilatie kan geïntegreerd worden; vele karaktervolle gevels verdwijnen achter een pak isolatie en de populaire witte crepi. De vraag hoe je dan toch nog authenticiteit terugbrengt in de woning, kwam meermaals terug.

Fijn dat we ook een project zagen passeren waar de ontwikkelaar erin slaagde om de authentieke, betonnen balken in kruisformatie te bewaren in het nieuwe casco interieur. Laat dit nu net de reden zijn waarom de eigenaar ingetekend heeft op het project.

Een ‘thuis’ kopen op plan, kan dat?

Meer en meer mensen kopen een woning op plan via een aannemer of projectontwikkelaar. Ze stappen hiermee in een traject waar ze keuzes moeten maken binnen een vastomlijnd kader. Het aantal keuzes wordt ook behapbaar omdat het groot geheel voor hen in stukken wordt gekapt. Dan is het wel eens zo belangrijk om van je gewenste eindresultaat te vertrekken, en van daaruit terug te stappen naar de keuze die op dat moment voor je ligt.

Bij veel van dit type projecten die we adviseerden op de Bis-beurs, kwamen twee gelijkaardige uitdagingen naar boven: “hoe kan ik mijn project eigen maken” en “hoe haal ik het maximum uit de indeling van deze meer compacte woning“.  Voor ons heel fijn om te merken dat deze klanten goed op tijd begonnen na te denken. `

En dan nu: is 20 min. voldoende om een kwaliteitsvol advies te geven?

We waren benieuwd of we tijdens deze speeddates de kwaliteit van ons werk konden bewaken. Maar voor we het wisten, zaten we in een vlotte flow waarbij we inzichten én inspiratie konden meegeven.

Nog meer dan vroeger wilden mensen weten: doe ik het goed; maak ik de juiste keuzes; heb ik aan alles gedacht; geef ik mijn geld aan de juiste zaken uit? Het maakte niet uit of iemand zoveel mogelijk zelf wou doen, of alles uit handen wilde geven aan een projectontwikkelaar. Die vragen stelde iedereen zich. Heel menselijk in deze tijden. Ook hierin konden we tijdens onze korte feedbackmomenten heel wat inschrijvers geruststellen of bijsturen. Wat gaf ons dat veel voldoening!

Als we kunnen werken vanuit één duidelijke vraag, met een overzichtsplan en foto’s van de ruimtes, kunnen we jou dus zeker op 20 minuten verder helpen. Maar om jouw reactie te verwerken in het advies of om meerdere vragen op te lossen om jouw interieur echt één duidelijk geheel te maken, persoonlijk op jou afgestemd, dan hebben we toch meer tijd nodig. Laat ons eerlijk zijn, ook al zijn we zeer snel in het screenen, een uurtje samen met jou is toch wel het minimum.

 

Marij & Sigrid

Inspiratie, schoonheid en kwaliteit